Binnen PGGM wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de Wet Toekomst Pensioen (Wtp). Het werk van Marion Beekmans, adviseur productstrategie, speelt hierin een belangrijke rol. Als lead van het expertisecentrum Deelnemers voert Marion onderzoek uit onder de deelnemers van PFZW. Het perspectief van de deelnemer staat altijd centraal in haar werk. In deze video vertelt ze hier meer over.
Wat vinden collega's?
Per 1 juli 2024 werken we als één organisatie vanuit twee locaties: Zeist en Den Haag. Hoe hebben onze collega’s deze overgang ervaren?

‘Collega’s van locatie Zeist namen bewust de tijd en ruimte om mij en mijn collega’s welkom te laten voelen. Een simpele ‘Fijn dat je nu onze collega bent’ of ‘Welkom nieuwe collega’ draagt daar al aan bij. Die verbinding zorgt voor een mooie basis voor samenwerking.’
Evita Pardon, manager Klantinformatie PMT & Bpf Koopvaardij

‘De samenvoeging per 1 juli was een uitdagend en mooi moment. De change-organisatie en het portfolio hebben we tijdig en succesvol geïntegreerd, en multiclient denken en handelen is nu dagelijkse praktijk. Je ziet dat de collega's uit Den Haag en Zeist niet zo heel erg verschillen, elkaar goed weten te vinden en dat we samen de schouders eronder zetten voor ruim 5,8 miljoen deelnemers, de werkgevers en de fondsen!’
Jasper Martens, senior manager Business Change & Data Analytics

‘Mijn overstap van MN naar PGGM in juli 2024 heb ik als bijzonder positief ervaren. Het team Business Consultants in Zeist heeft me vanaf dag één laten voelen dat ik erbij hoor. Ook in de ondernemingsraad van PGGM vind ik een plek om mijn ervaring in te zetten voor de organisatie. Deze soepele transitie geeft mij energie en inspiratie voor het werk dat voor ons ligt.’
William Vrasdonk, business consultant Pensioenbeheer

‘Ik heb de overgang en de samenwerking met collega’s van MN Pensioenbeheer als heel prettig ervaren. We passen goed bij elkaar. Het traject in aanloop na de overgang was heel constructief, waarin beide partijen het beste wilden voor de medewerkers en de deelnemers van PMT en Bpf Koopvaardij. We werken als één organisatie met geharmoniseerde dus dezelfde arbeidsvoorwaarden voor de overgekomen medewerkers van MN Pensioenbeheer en de PGGM-collega’s. Nu werken we nog vanuit twee locaties, maar dit staat naar mijn mening de goede samenwerking niet in de weg. Ik verheug me op de verhuizing naar Utrecht waarin we allemaal vanuit dezelfde locatie werken en elkaar nog makkelijker kunnen vinden.’
Fransisca Donkersloot, manager HR Services & Advice

‘De overgang naar PGGM heb ik als positief ervaren en dat geldt ook voor PMT. Er zijn eigenlijk best veel overeenkomsten, soms werken dingen net anders en dat is dan even wennen. Ik gun het ons dat we alle doelen die we hebben kunnen realiseren en dat we de beste multi-partner pensioenuitvoerder van Nederland worden!’
Marcel van Lobenstein, accountmanager PMT
Pensioenbeheer en advisering
We bieden een goed pensioen voor deelnemers, leveren excellente en persoonlijke klantbediening, en adviseren onze klanten over hun pensioenregeling.

FUSE: de overgang van MN Pensioenbeheer naar PGGM
Een mijlpaal in de pensioenwereld
Op 1 juli 2024 was het zover: de pensioenbeheeractiviteiten van MN gingen over naar PGGM. Samen met 300 voormalig MN-collega’s voeren we vanuit Zeist én Den Haag nu ook de pensioenregelingen uit van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en Bedrijfspensioenfonds Koopvaardij (Bpf Koopvaardij) en beheren we de pensioenen van 5,8 miljoen deelnemers.
Achter deze grote stap zit het integratieprogramma FUSE. We spraken met Robert Voogt, programmadirecteur van FUSE, over het proces achter de schermen, de uitdagingen onderweg én de kansen voor de toekomst.



Robert Voogt, programmadirecteur van FUSE

Wat is FUSE?
FUSE is het programma dat de verdere integratie van PGGM Zeist en PGGM Den Haag (voorheen MN Pensioenbeheer) ook de komende jaren in goede banen leidt. Het doel is helder: zorgen dat we echt als één pensioenuitvoeringsorganisatie functioneren. Niet alleen op papier, maar ook in cultuur, processen en samenwerking. Met oog voor mens en organisatie begeleidt FUSE deze overgang.
Toekomstbestendige organisatie
De samenwerking is meer dan een organisatorische samenvoeging; het is een manier om PGGM toekomstbestendig te maken. De komende jaren wordt daar nog hard aan gewerkt. Robert legt uit:
‘Onze visie is om de mooiste uitvoeringsorganisatie van Nederland te zijn; voor fondsen, deelnemers en medewerkers. Daarvoor moeten we werken als één pensioenuitvoeringsorganisatie. Niet alleen in naam, maar ook in de processen. We moeten zorgen dat we op één manier gaan werken, waardoor we efficiënter worden, meer slagkracht krijgen en alle klanten beter kunnen bedienen. De overgang leidt daarnaast tot schaalvoordelen, die we de komende tijd willen benutten om de kosten zo laag mogelijk te houden.’
Betere dienstverlening
Een voorbeeld van een efficiëntere dienstverlening voor klanten en werkgevers, is de UPA (Uniforme Pensioen Aangifte), de gegevens van werkgevers over dienstverbanden. Robert vertelt:
‘Deze werkwijze is nu ook voor PMT geharmoniseerd, wat werkgevers direct merken. We blijven stappen maken om onze service te verbeteren, zowel zichtbaar als onzichtbaar voor klanten.’
En die verbeteringen gaan verder dan alleen efficiëntie:
‘Het helpt ons om effectiever te innoveren, schaarse kennis in huis te hebben en een aantrekkelijke werkgever te zijn. Schaal doet iets met je slagkracht en helpt ons om betere kwaliteit te leveren aan onze mensen en klanten.’
Trots en uitdagingen
Robert kijkt met trots terug op de eerste fase in het afgelopen jaar:
‘Ik ben onwijs trots op PGGM. Ondanks de drukke voorbereidingen op de overgang naar de nieuwe pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp), hebben we deze samenwerking gerealiseerd. Dat is een van de redenen waarom ik ben ingestapt; ik houd van zulke uitdagingen.’
Hij vervolgt: ‘De voorbereidingen voor deze eerste fase begonnen in de zomer van 2023, en de tijd tot 1 juli 2024 was kort. Het was een spannende periode met hoge druk en strakke deadlines. Wat ik geweldig vond, was dat er op een gegeven moment wel 200 mensen tegelijkertijd bezig waren om ervoor te zorgen dat we op 1 juli de overdracht van de activiteiten uit Den Haag zouden realiseren. En dat is gelukt!’
Inspiratie en toekomst
Wat Robert het meest heeft geïnspireerd, is de kracht van onze mensen:
‘Ik kwam niet uit de pensioenwereld, maar ik ben met zoveel enthousiasme en overtuiging ingestapt. PGGM heeft zoveel kwaliteiten in huis, en ik heb gemerkt dat we als organisatie veel voor elkaar kunnen krijgen als we samenwerken. Dat is inspirerend. De komende jaren blijven we deze organisatieontwikkeling samen doormaken. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het zijn en blijven van de beste pensioenuitvoeringsorganisatie van Nederland.’
Excellente klant-bediening in een tijd van verandering
Vertrouwen behouden en vergroten met persoonlijke en toegankelijke dienstverlening
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel vraagt veel van ons als pensioenuitvoerder, maar ook van deelnemers, werkgevers en sociale partners. Juist nu is het belangrijk dat zij kunnen rekenen op begrijpelijke communicatie en persoonlijke ondersteuning. Daarom investeren we in excellente dienstverlening, afgestemd op de behoeften van alle doelgroepen.
Voor deelnemers: duidelijkheid en toegankelijkheid
In 2024 lag de klanttevredenheid onder deelnemers opnieuw ruim boven de 8. Bij de hercertificering van het Gouden Oor voor de dienstverlening aan de deelnemers van PFZW behaalden we 87,5 van de 100 punten.
Deelnemers waarderen de duidelijke communicatie, begrijpelijke online omgeving en de mogelijkheid om persoonlijk contact te hebben als dat nodig is. We maken pensioeninformatie toegankelijker, ook voor mensen met beperkte digitale vaardigheden of financiële stress.
Door digitalisering en datagedreven personalisatie stemmen we communicatie steeds beter af op individuele situaties. Zo helpen we deelnemers om beter inzicht te krijgen in hun pensioen, nu en later.
De tevredenheid bij PMT en Bpf Koopvaardij steeg van een 7 naar een 8.

In 2024 lag de klanttevredenheid onder deelnemers opnieuw ruim boven de 8.
Voor werkgevers: gemak en zekerheid
Ook werkgevers ervaren de voordelen van onze vernieuwde dienstverlening. De tevredenheid bij PMT en Bpf Koopvaardij steeg van een 7 naar een 8. Werkgevers profiteren van meer digitale selfservice, snellere afhandeling van vragen en veilig inloggen via eHerkenning.
Vanaf 1 januari 2025 leveren werkgevers van PMT hun pensioengegevens volledig geautomatiseerd aan via de uniforme pensioenaangifte (UPA). Deze overstap zorgt voor een eenvoudiger en actueler proces, met minder kans op fouten. Het gaat om gegevens van meer dan 424.000 deelnemers, werkzaam bij ruim 37.000 werkgevers.
Voor sociale partners: ondersteuning op maat
Sociale partners spelen een belangrijke rol bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Daarom bieden we ze ondersteuning op maat, bijvoorbeeld bij het informeren van hun achterban over de nieuwe regeling. Zo zorgen we samen voor een goed begrip en breed draagvlak. Met deze aanpak versterken we het vertrouwen in onze dienstverlening én in het nieuwe pensioenstelsel.
Kostenefficiënt én toekomstvast
Hoe houd je pensioenuitvoering betaalbaar zonder concessies te doen aan kwaliteit? Bij PGGM doen we dat door slim te investeren in schaalvergroting, standaardisatie en digitalisering.

Meer schaal, lagere kosten
De overname van pensioenbeheeractiviteiten van MN was een belangrijke stap. Hierdoor beheren we nu de pensioenen van 5,8 miljoen deelnemers. Die schaalgrootte stelt ons in staat om kosten te verlagen én door te investeren in kwaliteit.
Een platform voor de toekomst
Onze pensioenadministratie – het hart van de uitvoering – maken we toekomstvast via het platform MAP. Meer dan 200 DevOps-engineers werkten in 2024 aan de kernfunctionaliteiten die nodig zijn voor het nieuwe pensioenstelsel. De inrichting van het systeem ronden we naar verwachting af in 2025.
Slimmer werken door digitalisering
Tegelijkertijd zijn we grotendeels overgestapt op de Azure Cloud. Dit maakt het systeem flexibeler, schaalbaarder en beter bestand tegen veranderingen in wet- en regelgeving.
Digitalisering zit ook in de uitvoering zelf: denk aan automatische gegevensuitwisseling via UPA en veilige toegang via eHerkenning. Dit verhoogt de efficiëntie én verlaagt de kans op fouten.
Zo bouwen we stap voor stap aan een efficiënte pensioenuitvoering die meebeweegt met de tijd – en die toekomstvast is, voor miljoenen deelnemers en tienduizenden werkgevers.
Achter de schermen bij PGGM: de implementatie van de Wet toekomst pensioenen
Marc Nuijten, directeur Business Development & Transitie
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is de grootste hervorming ooit in de Nederlandse pensioenwereld. PGGM speelt hierin een voortrekkersrol. Een complexe en uitdagende klus, waar we met inzet en vertrouwen aan werken. We geven een kijkje achter de schermen: hoe zorgen wij ervoor dat onze klanten straks een regeling hebben die werkt? Welke uitdagingen komen we tegen en hoe pakken we die aan?
Vroeg van start
De invoering van de Wtp vraagt om meer dan alleen het aanpassen van systemen. De transitie heeft invloed op het beleid van klanten, IT-processen, de communicatie naar deelnemers en onze manier van werken. We zijn dan ook op tijd begonnen met onze voorbereidingen, waarbij we steeds oog hebben gehouden voor veranderende omstandigheden, zoals specifieke wensen van onze klanten en kleine wijzigingen in de wetgeving.
Talloze beslissingen
Het beleidstraject is een enorme klus. Pensioenfondsen passen vaker regelingen aan, maar nu moest echt alles op de schop. Dit maakte de besluitvorming veel complexer. Er moesten talloze beslissingen worden genomen over complexe nieuwe materie, in samenhang met elkaar. Alleen al binnen de financiële opzet waren er 34 beleidskeuzes. De uitdaging was deze keuzes zorgvuldig te maken en daarbij invulling te geven aan de vooraf bepaalde uitgangspunten en doelstellingen. Het perspectief van de deelnemers speelde hierin een grote rol.
Om tot zorgvuldige besluitvorming te komen, is er ruim de tijd gepland voor dit proces, onder andere door beeldvormende, oordeelsvormende en besluitvormingssessies met onze klanten en sociale partners (vertegenwoordigers namens werknemers en wekgevers).
De hele uitvoering en communicatie vraagt om nauwe samenwerking tussen Pensioenbeheer en Vermogensbeheer.
De laatste fase: testen en besluitvorming
We bevinden ons nu in de fase waarin een belangrijk deel van de kernfunctionaliteit is gebouwd. In het tweede kwartaal van 2025 testen we deze. De ambitie van onze klanten is om per 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling. We liggen op schema, en september 2025 wordt een belangrijk toetsmoment voor PGGM en onze klanten. Dan beoordelen we of we voldoende op koers liggen om ook de laatste stappen te zetten, zodat onze klanten in het vierde kwartaal hun deelnemers kunnen laten weten wat de prognose is van hun pensioenuitkering. De grote geldstroom binnen de uitvoering moet dan volledig getest en goedgekeurd zijn. We werken daar met vertrouwen aan.

De invoering van de Wtp vraagt om meer dan alleen het aanpassen van systemen.
Invloed op wetgeving
Om ervoor te zorgen dat de wet werkt voor deelnemers en voor ons als uitvoeringsorganisatie, hebben we met de politiek en overheid onder andere meegedacht over een handreiking evenwichtig invaren. Ook waren we aanwezig bij rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer. Daarnaast leverden we meermaals een inhoudelijke bijdrage via de Pensioenfederatie.
Ook nu blijven we nauw betrokken. We zijn in gesprek met beleidsmakers over belangrijke dossiers en proberen bij te dragen aan een weloverwogen besluitvorming. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze beleidsadviseurs goed op de hoogte zijn van alle relevante wetgeving, zodat zij onze klanten goed kunnen adviseren over hun regeling en financiële opzet.
Van beleid naar uitvoering
Ook met de aanpassingen in de pensioen- en vermogensbeheeradministratie zijn we op tijd gestart. Deze aanpassingen zijn onder andere nodig, omdat de manier waarop premies door de uitvoeringsketen gaan om uiteindelijk te worden belegd, verandert. Waar de strategische beleggingsmix nu jaarlijks wordt vastgesteld, gebeurt dit straks maandelijks. Dit komt door de overstap naar persoonlijke pensioenvermogens en het werken met leeftijdscohorten, waarbij elk cohort een eigen beleggingsmix heeft op basis van een ander risicoprofiel. Rendementen worden daarbij maandelijks toegerekend aan deelnemers. De hele uitvoering en communicatie vraagt om nauwe samenwerking tussen Pensioenbeheer en Vermogensbeheer.
Gedurende het proces en werkenderwijs hebben we steeds meer duidelijkheid gekregen van de wetgever en de toezichthouder. Vervolgens hebben wij de flexibiliteit om onze processen daarop aan te passen. Inmiddels werken we aan de laatste details. Vanzelfsprekend zit er wel een grens aan die flexibiliteit. Voor grote aanpassingen is nu geen ruimte meer. Een referendum over invaren bijvoorbeeld zou, naast dat de uitkomst heel nadelig kan uitvallen voor het pensioenresultaat van de deelnemer, ook grote impact hebben op de voorbereiding en uitvoering.
Uitdagingen en risico’s
Het is in het belang van de deelnemers van onze klanten dat deze overgang zorgvuldig, maar ook kostenefficiënt wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd is de transitie nieuw voor alle betrokken partijen, ook voor toezichthouders. Ook zij proberen in goede samenwerking met de sector bij te dragen aan een zorgvuldige implementatie. Dit zorgt er wel voor dat de afstemming met hen, en met name De Nederlandsche Bank (DNB), pensioenfondsen veel tijd kost.
Op koers naar 2026
Bij PGGM werken meer dan driehonderd mensen aan deze transitie. Het is een enorme operatie, maar we liggen nog steeds op schema om de deelnemers van onze klanten op 1 januari 2026 over te laten gaan op de nieuwe pensioenregeling. De komende maanden staan in het teken van het afronden van alle IT-aanpassingen, het testen, het klaarmaken van processen, het opleiden van medewerkers, de besluitvorming en het voorbereiden van de communicatie naar deelnemers. Het blijft een uitdagend proces, maar met de inzet van al onze experts zijn we goed voorbereid.
Pensioenen in cijfers
Aantal deelnemers
in miljoen
2024
2023
5,8
4,2
Aantal werkgevers
in duizenden
2024
2023
94
34
Geïnde premies
in miljard EUR
2024
2023
13,2
8,8
Uitkeringen
in miljard EUR
2024
2023
8,5
5,9
Deelnemers Centraal: voorbereidingen voor de Wet Toekomst Pensioenen
Deelnemers Centraal: voorbereidingen voor de Wet Toekomst Pensioenen

‘Collega’s van locatie Zeist namen bewust de tijd en ruimte om mij en mijn collega’s welkom te laten voelen. Een simpele ‘Fijn dat je nu onze collega bent’ of ‘Welkom nieuwe collega’ draagt daar al aan bij. Die verbinding zorgt voor een mooie basis voor samenwerking.’
Evita Pardon, manager Klantinformatie PMT & Bpf Koopvaardij

‘Mijn overstap van MN naar PGGM in juli 2024 heb ik als bijzonder positief ervaren. Het team Business Consultants in Zeist heeft me vanaf dag één laten voelen dat ik erbij hoor. Ook in de ondernemingsraad van PGGM vind ik een plek om mijn ervaring in te zetten voor de organisatie. Deze soepele transitie geeft mij energie en inspiratie voor het werk dat voor ons ligt.’
William Vrasdonk, business consultant Pensioenbeheer
Fuse
Per 1 juli 2024 werken we als één organisatie vanuit twee locaties: Zeist en Den Haag. Hoe hebben onze collega’s deze overgang ervaren?

‘De samenvoeging per 1 juli was een uitdagend en mooi moment. De change-organisatie en het portfolio hebben we tijdig en succesvol geïntegreerd, en multiclient denken en handelen is nu dagelijkse praktijk. Je ziet dat de collega's uit Den Haag en Zeist niet zo heel erg verschillen, elkaar goed weten te vinden en dat we samen de schouders eronder zetten voor ruim 5,8 miljoen deelnemers, de werkgevers en de fondsen!’
Jasper Martens, senior manager Business Change & Data Analytics
Pensioenen in cijfers
Aantal deelnemers
in miljoen
2024
2023
5,8
4,2
Aantal werkgevers
in duizenden
2024
2023
94
34
Geïnde premies
in miljard EUR
2024
2023
13,2
8,8
Uitkeringen
in miljard EUR
2024
2023
8,5
5,9
Ook met de aanpassingen in de pensioen- en vermogensbeheeradministratie zijn we op tijd gestart. Deze aanpassingen zijn onder andere nodig, omdat de manier waarop premies door de uitvoeringsketen gaan om uiteindelijk te worden belegd, verandert. Waar de strategische beleggingsmix nu jaarlijks wordt vastgesteld, gebeurt dit straks maandelijks. Dit komt door de overstap naar persoonlijke pensioenvermogens en het werken met leeftijdscohorten, waarbij elk cohort een eigen beleggingsmix heeft op basis van een ander risicoprofiel. Rendementen worden daarbij maandelijks toegerekend aan deelnemers. De hele uitvoering en communicatie vraagt om nauwe samenwerking tussen Pensioenbeheer en Vermogensbeheer.
Gedurende het proces en werkenderwijs hebben we steeds meer duidelijkheid gekregen van de wetgever en de toezichthouder. Vervolgens hebben wij de flexibiliteit om onze processen daarop aan te passen. Inmiddels werken we aan de laatste details. Vanzelfsprekend zit er wel een grens aan die flexibiliteit. Voor grote aanpassingen is nu geen ruimte meer. Een referendum over invaren bijvoorbeeld zou, naast dat de uitkomst heel nadelig kan uitvallen voor het pensioenresultaat van de deelnemer, ook grote impact hebben op de voorbereiding en uitvoering.
Van beleid naar uitvoering
Invloed op wetgeving
De invoering van de Wtp vraagt om meer dan alleen het aanpassen van systemen.

Talloze beslissingen
Het beleidstraject is een enorme klus. Pensioenfondsen passen vaker regelingen aan, maar nu moest echt alles op de schop. Dit maakte de besluitvorming veel complexer. Er moesten talloze beslissingen worden genomen over complexe nieuwe materie, in samenhang met elkaar. Alleen al binnen de financiële opzet waren er 34 beleidskeuzes. De uitdaging was deze keuzes zorgvuldig te maken en daarbij invulling te geven aan de vooraf bepaalde uitgangspunten en doelstellingen. Het perspectief van de deelnemers speelde hierin een grote rol.
Om tot zorgvuldige besluitvorming te komen, is er ruim de tijd gepland voor dit proces, onder andere door beeldvormende, oordeelsvormende en besluitvormingssessies met onze klanten en sociale partners (vertegenwoordigers namens werknemers en wekgevers).
We bevinden ons nu in de fase waarin een belangrijk deel van de kernfunctionaliteit is gebouwd. In het tweede kwartaal van 2025 testen we deze. De ambitie van onze klanten is om per 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling. We liggen op schema, en september 2025 wordt een belangrijk toetsmoment voor PGGM en onze klanten. Dan beoordelen we of we voldoende op koers liggen om ook de laatste stappen te zetten, zodat onze klanten in het vierde kwartaal hun deelnemers kunnen laten weten wat de prognose is van hun pensioenuitkering. De grote geldstroom binnen de uitvoering moet dan volledig getest en goedgekeurd zijn. We werken daar met vertrouwen aan.
De laatste fase: testen en besluitvorming
De hele uitvoering en communicatie vraagt om nauwe samenwerking tussen Pensioenbeheer en Vermogensbeheer.
De invoering van de Wtp vraagt om meer dan alleen het aanpassen van systemen. De transitie heeft invloed op het beleid van klanten, IT-processen, de communicatie naar deelnemers en onze manier van werken. We zijn dan ook op tijd begonnen met onze voorbereidingen, waarbij we steeds oog hebben gehouden voor veranderende omstandigheden, zoals specifieke wensen van onze klanten en kleine wijzigingen in de wetgeving.
Vroeg van start
Een platform voor de toekomst
Onze pensioenadministratie – het hart van de uitvoering – maken we toekomstvast via het platform MAP. Meer dan 200 DevOps-engineers werkten in 2024 aan de kernfunctionaliteiten die nodig zijn voor het nieuwe pensioenstelsel. De inrichting van het systeem ronden we naar verwachting af in 2025.
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is de grootste hervorming ooit in de Nederlandse pensioenwereld. PGGM speelt hierin een voortrekkersrol. Een complexe en uitdagende klus, waar we met inzet en vertrouwen aan werken. We geven een kijkje achter de schermen: hoe zorgen wij ervoor dat onze klanten straks een regeling hebben die werkt? Welke uitdagingen komen we tegen en hoe pakken we die aan?
Marc Nuijten, directeur Business Development & Transitie
Achter de schermen bij PGGM: de implementatie van de Wet toekomst pensioenen
Om ervoor te zorgen dat de wet werkt voor deelnemers en voor ons als uitvoeringsorganisatie, hebben we met de politiek en overheid onder andere meegedacht over een handreiking evenwichtig invaren. Ook waren we aanwezig bij rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer. Daarnaast leverden we meermaals een inhoudelijke bijdrage via de Pensioenfederatie.
Ook nu blijven we nauw betrokken. We zijn in gesprek met beleidsmakers over belangrijke dossiers en proberen bij te dragen aan een weloverwogen besluitvorming. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze beleidsadviseurs goed op de hoogte zijn van alle relevante wetgeving, zodat zij onze klanten goed kunnen adviseren over hun regeling en financiële opzet.
Bij PGGM werken meer dan driehonderd mensen aan deze transitie. Het is een enorme operatie, maar we liggen nog steeds op schema om de deelnemers van onze klanten op 1 januari 2026 over te laten gaan op de nieuwe pensioenregeling. De komende maanden staan in het teken van het afronden van alle IT-aanpassingen, het testen, het klaarmaken van processen, het opleiden van medewerkers, de besluitvorming en het voorbereiden van de communicatie naar deelnemers. Het blijft een uitdagend proces, maar met de inzet van al onze experts zijn we goed voorbereid.
Op koers naar 2026
Het is in het belang van de deelnemers van onze klanten dat deze overgang zorgvuldig, maar ook kostenefficiënt wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd is de transitie nieuw voor alle betrokken partijen, ook voor toezichthouders. Ook zij proberen in goede samenwerking met de sector bij te dragen aan een zorgvuldige implementatie. Dit zorgt er wel voor dat de afstemming met hen, en met name De Nederlandsche Bank (DNB), pensioenfondsen veel tijd kost.
Uitdagingen en risico’s
Meer schaal, lagere kosten
De overname van pensioenbeheeractiviteiten van MN was een belangrijke stap. Hierdoor beheren we nu de pensioenen van 5,8 miljoen deelnemers. Die schaalgrootte stelt ons in staat om kosten te verlagen én door te investeren in kwaliteit.

Slimmer werken door digitalisering
Tegelijkertijd zijn we grotendeels overgestapt op de Azure Cloud. Dit maakt het systeem flexibeler, schaalbaarder en beter bestand tegen veranderingen in wet- en regelgeving.
Digitalisering zit ook in de uitvoering zelf: denk aan automatische gegevensuitwisseling via UPA en veilige toegang via eHerkenning. Dit verhoogt de efficiëntie én verlaagt de kans op fouten.
Zo bouwen we stap voor stap aan een efficiënte pensioenuitvoering die meebeweegt met de tijd – en die toekomstvast is, voor miljoenen deelnemers en tienduizenden werkgevers.
Hoe houd je pensioenuitvoering betaalbaar zonder concessies te doen aan kwaliteit? Bij PGGM doen we dat door slim te investeren in schaalvergroting, standaardisatie en digitalisering.
Kostenefficiënt én toekomstvast
Voor sociale partners: ondersteuning op maat
Sociale partners spelen een belangrijke rol bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Daarom bieden we ze ondersteuning op maat, bijvoorbeeld bij het informeren van hun achterban over de nieuwe regeling. Zo zorgen we samen voor een goed begrip en breed draagvlak. Met deze aanpak versterken we het vertrouwen in onze dienstverlening én in het nieuwe pensioenstelsel.
Ook werkgevers ervaren de voordelen van onze vernieuwde dienstverlening. De tevredenheid bij PMT en Bpf Koopvaardij steeg van een 7 naar een 8. Werkgevers profiteren van meer digitale selfservice, snellere afhandeling van vragen en veilig inloggen via eHerkenning.
Vanaf 1 januari 2025 leveren werkgevers van PMT hun pensioengegevens volledig geautomatiseerd aan via de uniforme pensioenaangifte (UPA). Deze overstap zorgt voor een eenvoudiger en actueler proces, met minder kans op fouten. Het gaat om gegevens van meer dan 424.000 deelnemers, werkzaam bij ruim 37.000 werkgevers.
Voor werkgevers: gemak en zekerheid
In 2024 lag de klanttevredenheid onder deelnemers opnieuw ruim boven de 8.

De tevredenheid bij PMT en Bpf Koopvaardij steeg van een 7 naar een 8.
Voor deelnemers: duidelijkheid en toegankelijkheid
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel vraagt veel van ons als pensioenuitvoerder, maar ook van deelnemers, werkgevers en sociale partners. Juist nu is het belangrijk dat zij kunnen rekenen op begrijpelijke communicatie en persoonlijke ondersteuning. Daarom investeren we in excellente dienstverlening, afgestemd op de behoeften van alle doelgroepen.
In 2024 lag de klanttevredenheid onder deelnemers opnieuw ruim boven de 8. Bij de hercertificering van het Gouden Oor voor de dienstverlening aan de deelnemers van PFZW behaalden we 87,5 van de 100 punten.
Deelnemers waarderen de duidelijke communicatie, begrijpelijke online omgeving en de mogelijkheid om persoonlijk contact te hebben als dat nodig is. We maken pensioeninformatie toegankelijker, ook voor mensen met beperkte digitale vaardigheden of financiële stress.
Door digitalisering en datagedreven personalisatie stemmen we communicatie steeds beter af op individuele situaties. Zo helpen we deelnemers om beter inzicht te krijgen in hun pensioen, nu en later.
Vertrouwen behouden en vergroten met persoonlijke en toegankelijke dienstverlening
Binnen PGGM wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de Wet Toekomst Pensioen (Wtp). Het werk van Marion Beekmans, adviseur productstrategie, speelt hierin een belangrijke rol. Als lead van het expertisecentrum Deelnemers voert Marion onderzoek uit onder de deelnemers van PFZW. Het perspectief van de deelnemer staat altijd centraal in haar werk. In deze video vertelt ze hier meer over.
Excellente klant-bediening in een tijd van verandering
En die verbeteringen gaan verder dan alleen efficiëntie:
‘Het helpt ons om effectiever te innoveren, schaarse kennis in huis te hebben en een aantrekkelijke werkgever te zijn. Schaal doet iets met je slagkracht en helpt ons om betere kwaliteit te leveren aan onze mensen en klanten.’
Robert kijkt met trots terug op de eerste fase in het afgelopen jaar:
‘Ik ben onwijs trots op PGGM. Ondanks de drukke voorbereidingen op de overgang naar de nieuwe pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp), hebben we deze samenwerking gerealiseerd. Dat is een van de redenen waarom ik ben ingestapt; ik houd van zulke uitdagingen.’
Hij vervolgt: ‘De voorbereidingen voor deze eerste fase begonnen in de zomer van 2023, en de tijd tot 1 juli 2024 was kort. Het was een spannende periode met hoge druk en strakke deadlines. Wat ik geweldig vond, was dat er op een gegeven moment wel 200 mensen tegelijkertijd bezig waren om ervoor te zorgen dat we op 1 juli de overdracht van de activiteiten uit Den Haag zouden realiseren. En dat is gelukt!’
‘Deze werkwijze is nu ook voor PMT geharmoniseerd, wat werkgevers direct merken. We blijven stappen maken om onze service te verbeteren, zowel zichtbaar als onzichtbaar voor klanten.’
Een voorbeeld van een efficiëntere dienstverlening voor klanten en werkgevers, is de UPA (Uniforme Pensioen Aangifte), de gegevens van werkgevers over dienstverbanden. Robert vertelt:
Betere dienstverlening
‘Onze visie is om de mooiste uitvoeringsorganisatie van Nederland te zijn; voor fondsen, deelnemers en medewerkers. Daarvoor moeten we werken als één pensioenuitvoeringsorganisatie. Niet alleen in naam, maar ook in de processen. We moeten zorgen dat we op één manier gaan werken, waardoor we efficiënter worden, meer slagkracht krijgen en alle klanten beter kunnen bedienen. De overgang leidt daarnaast tot schaalvoordelen, die we de komende tijd willen benutten om de kosten zo laag mogelijk te houden.’
De samenwerking is meer dan een organisatorische samenvoeging; het is een manier om PGGM toekomstbestendig te maken. De komende jaren wordt daar nog hard aan gewerkt. Robert legt uit:
Toekomstbestendige organisatie
FUSE is het programma dat de verdere integratie van PGGM Zeist en PGGM Den Haag (voorheen MN Pensioenbeheer) ook de komende jaren in goede banen leidt. Het doel is helder: zorgen dat we echt als één pensioenuitvoeringsorganisatie functioneren. Niet alleen op papier, maar ook in cultuur, processen en samenwerking. Met oog voor mens en organisatie begeleidt FUSE deze overgang.
Wat is FUSE?
Robert Voogt, programmadirecteur van FUSE




Trots en uitdagingen
Inspiratie en toekomst
Wat Robert het meest heeft geïnspireerd, is de kracht van onze mensen:
‘Ik kwam niet uit de pensioenwereld, maar ik ben met zoveel enthousiasme en overtuiging ingestapt. PGGM heeft zoveel kwaliteiten in huis, en ik heb gemerkt dat we als organisatie veel voor elkaar kunnen krijgen als we samenwerken. Dat is inspirerend. De komende jaren blijven we deze organisatieontwikkeling samen doormaken. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het zijn en blijven van de beste pensioenuitvoeringsorganisatie van Nederland.’

‘De overgang naar PGGM heb ik als positief ervaren en dat geldt ook voor PMT. Er zijn eigenlijk best veel overeenkomsten, soms werken dingen net anders en dat is dan even wennen. Ik gun het ons dat we alle doelen die we hebben kunnen realiseren en dat we de beste multi-partner pensioenuitvoerder van Nederland worden!’
Marcel van Lobenstein, accountmanager PMT

‘Ik heb de overgang en de samenwerking met collega’s van MN Pensioenbeheer als heel prettig ervaren. We passen goed bij elkaar. Het traject in aanloop na de overgang was heel constructief, waarin beide partijen het beste wilden voor de medewerkers en de deelnemers van PMT en Bpf Koopvaardij. We werken als één organisatie met geharmoniseerde dus dezelfde arbeidsvoorwaarden voor de overgekomen medewerkers van MN Pensioenbeheer en de PGGM-collega’s. Nu werken we nog vanuit twee locaties, maar dit staat naar mijn mening de goede samenwerking niet in de weg. Ik verheug me op de verhuizing naar Utrecht waarin we allemaal vanuit dezelfde locatie werken en elkaar nog makkelijker kunnen vinden.’
Fransisca Donkersloot, manager HR Services & Advice
Achter deze grote stap zit het integratieprogramma FUSE. We spraken met Robert Voogt, programmadirecteur van FUSE, over het proces achter de schermen, de uitdagingen onderweg én de kansen voor de toekomst.
Op 1 juli 2024 was het zover: de pensioenbeheeractiviteiten van MN gingen over naar PGGM. Samen met 300 voormalig MN-collega’s voeren we vanuit Zeist én Den Haag nu ook de pensioenregelingen uit van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en Bedrijfspensioenfonds Koopvaardij (Bpf Koopvaardij) en beheren we de pensioenen van 5,8 miljoen deelnemers.
Een mijlpaal in de pensioenwereld
FUSE: de overgang van MN Pensioenbeheer naar PGGM

We bieden een goed pensioen voor deelnemers, leveren excellente en persoonlijke klantbediening, en adviseren onze klanten over hun pensioenregeling.
Pensioenbeheer en advisering